meerdere vormen van massage

Massagevormen

Bij een natuurgeneeskundig consult maak ik gebruik van meerdere massagevormen en technieken. Hieronder staat bij iedere vorm een korte uitleg. Door de grote variatie is iedere massage anders. Altijd weer geheel afgestemd op wat jij op dat moment nodig hebt.

Klassieke massage

De klassieke massage is een fysieke lichaamsmassage, gericht op het ontspannen en activeren van de spieren, het verbeteren van de doorbloeding en het afvoeren van lymfevocht. Hierdoor heeft het tevens een sterk ontgiftende werking op het lichaam.

Bindweefselmassage

Een bindweefselmassage wordt toegepast, het woord zegt het al, op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zicht tussen de spieren en de huid. Door de werking op het bindweefsel en de reflexzones op de rug valt deze massage onder de reflexzone massage.

Bij een reflexzone massage wordt er vanuit gegaan dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en andere lichaamsdelen. Door het stimuleren van deze zones wordt het corresponderende orgaan gestimuleerd en kunnen blokkades verdwijnen.

Triggerpoint massage

Triggerpoints worden in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Eigenlijk zijn het zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf voel je harde bobbeltjes of strengetjes. Bij flinke druk kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Ze kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. De oorzaak is vaak overbelasting, stress, een slechte houding of lichamelijk letsel.

Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Veel vage pijnklachten kunnen door triggerpoint massage verholpen worden.

Door te strijken over het triggerpoint of door continue druk op het triggerpoint uit te oefenen wordt de doorbloeding verbeterd en dit bevordert de ontspanning van de spiervezels op de gevoelige plek.

Manuele lymfedrainage

De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren waardoor het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanen afgevoerd wordt. Daarnaast brengt een manuele lymfedrainage het zenuwstelsel in balans en heeft het een zeer ontspannende en pijn dempende werking.

De manuele lymfedrainage is goed inzetbaar bij o.a.: oedeem, zwangerschap, voor en na een operatie, stress en spierpijnen en spierletsel.

Holistic Pulsing

Holistic Pulsing is geen massage, het is een techniek waarbij jouw lichaam zachtjes wordt gewiegd in een bepaald ritme. Ook wordt er gerekt en gestrekt. Dit nodigt uit om jou te laten voelen en ervaren waar spanningen en blokkades zitten.

Ons lichaam bestaat uit ca. 70% water. Het is belangrijk dat dit kan stromen. Holistic Pulsing helpt om het water beter te laten stromen waardoor organen beter kunnen functioneren en er ruimte komt om bepaalde klachten op te kunnen lossen. Het ondersteunt daarnaast de ademhaling, lymfesysteem, de spijsvertering en spierfunctie. Het kan als een aparte behandeling van ongeveer een uur gegeven worden (dan kun je je kleding aanhouden) maar doorgaans integreer ik het in mijn massages.

Voetreflexologie

Bij voetreflexologie is het uitgangspunt dat organen en weefsels een reflexpunt hebben op de voet. Bij verstoring kan dit merkbaar zijn bij aanraking van zo’n reflexpunt. Je kunt pijn, jeuk of bijvoorbeeld een tinteling ervaren. De massage zet aan tot een verbeterende circulatie, wat een gunstig effect kan hebben op de versnelde afvoer van afvalstoffen en aanvoer van belangrijke voedingsstoffen. De voet geeft een projectie hoe het er in de rest van je lichaam aan toe gaat. Het reflecteert jouw algehele gezondheid.

Energetische massage

Deze massage ondersteunt in het laten voelen hoe het werkelijk met je gaat. Doordat bepaalde emoties zich kunnen vastzetten in je lichaam kan op bepaalde plaatsen de energie niet meer vrijelijk stromen. Op die plaatsen voelt het ‘anders’ (pijn, leeg, vol enz.). Zachte strijkingen en aandacht voor wat er te voelen valt zorgen voor een stukje bewustwording.

Chakramassage

Een mooi middel om jouw lichaam stukje voor stukje te analyseren is de chakramassage. Je gaat als het ware op reis door je lichaam. Je staat stil bij de diverse energiecentra in je lichaam, de zogenaamde chakra’s, met ieder hun eigen thema en je kijkt wat er op dat moment naar boven komt. Een stukje bewustwording in wat er op dat moment te voelen valt en inzicht in de energiebalans die op dat moment in jouw lichaam aanwezig is.

De reis gaat van hoofd naar voeten; via de benen wordt alles afgevoerd dat niet meer nodig is (lekker idee toch?) en de terugreis gaat van voeten naar hoofd met een ontspannende voeten, buik en hoofdmassage voor hernieuwde energie. Het voornaamste doel van de massage is bewustwording op deze spannende reis door jouw lichaam.

Meridianen massage

Om te begrijpen wat meridianen zijn moet je eigenlijk eerst weten wat Ki is. Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt Ki gezien als levensenergie die door het lichaam stroomt en organen van energie voorzien. Als die energie ergens niet kan stromen dan is dit voelbaar in het lichaam. In deze massage worden de meridianen behandeld door middel van druk (gebruik makend van handpalmen of duimen) en manipulatie.

Deze massage geeft inzicht in de balans en blokkades van de Ki. Het is een holistische behandeling: zowel geest, emoties en het fysieke lichaam worden aangeraakt.

Fybro massage

De fybro massage is zeer geschikt voor mensen die nauwelijks aanraking kunnen verdragen door pijnprikkels, zoals personen met fybromyalgie. Tijdens deze massage ligt de nadruk op de pijnlijke gebieden / zones die op dat moment aanwezig zijn. De zachte strelingen en lichte druk op de spieren zorgen voor rust en balans in het lichaam. De ademhaling wordt weer normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn in het lichaam verminderen.